Geçen perşembe salon boş olur düşüncesiyle Enes Batur Hayal mi Gerçek mi filmine gittim. Hafta sonu tıklım tıklım oluyor malûmunuz fakat saat 16.00 gibi absürd bir seans olmasına rağmen salon neredeyse dolmuştu diyebilirim. Filme gidenlerin yapmış oldukları yorumlar çelişiyordu, kimi filmi överken kimi de saçma buluyordu. Ben filmi övenler tarafındayım. Hatta tüm öğrencilerimin gitmesini de tavsiye ediyorum. Gelin size nedenini anlatayım…
Evet, senaryo her ne kadar öğrenci filmlerimizi aratmayacak yer yer boşluklar ve zorlamalar içerse de filmin içeriği beni etkiledi. Film ortalarına kadar Enes Batur’un otobiyografisi mahiyetini taşısa da sonrasında kurgulanmaya başlanmış Enes Batur’un söylediğine göre. Yürek burkan ilk dakikaların ardından bir Enes Batur YouTube hikayesinin içinde buluyorsunuz kendinizi. Adam 4-5 yıldır video çekiyormuş YouTube’a. Başta annesi babası olmak üzere herkesin karşı çıktığı bu video serisinin sonradan bir efsaneye dönüşüne şahitlik ediyorsunuz. Filmde pek çok YouTuber ı da görebilirsiniz. Mesela Ruhi Çenet.
Ruhi Çenet de 2012 yılından bu yana YouTube üzerinden videolar yayınlıyor. Türkiye’de o zamanın önden giden atlılarından. Daha YouTube’un Türkiye’de reklam programı aktif değil. Ve günümüzde YouTube deyince akla gelen ilk isimlerden.
Bu isimlerin ortak yönü esasında tam da bu. 2010 ların başında, YouTube daha çok da ticari bir öneme sahip değilken onlar bu işe girişmişler, YouTuberlığa soyunmuşlar. Nedenleri farklı fakat yaptıkları şey, herkesten farklı düşünerek hatta aileye karşı çıkarak hatta rezil olma pahasına bu işte sebat etmiş ve ilerlemiş olmaları. O dönem için YouTuber olacağım demek laftan ibaretti, “internet maymunu mu olacaksın?” gibi sorularla karşılaşmanız gayet tabi idi. Ama onlar aldırmadılar, hedeflerine yoğunlaştılar…
Günümüzde de böyle isminin cisminin ne olduğunu tam bilemediğimiz, kestiremediğimiz, hatta belki koca bir saçmalıktan ibaretmiş gibi duran acayip acayip meslekler var. Öğrencilerime o nedenle gidin bu filmi seyredin diyorum. Belki bir fikir gelir aklınıza, belki aklınızdaki fikri hayata geçirmeye iter sizi, bir gaza getirir… Bir bakmışsınız, o mesleklerden birinde kariyer yapıyorsunuz. Ya da bu mesleği siz icat edersiniz belki kim bilir?
Bir fikir…Vasıfsız iş ilanlarına başvurmak yerine uzmanlığınızın olduğu, nitelikli, vatana millete daha faydalı bir fert olmanızı sağlayacak bir fikir…
“Bir filmle mi olacak hoca bu iş?“. E öyle değil elbette ama örneklerden ders çıkarmak da fena olmaz hani…