Bu dersi önceden üçüncü sınıflara seçmeli, son 3 yıldır da birinci sınıflara mecburi olarak veriyorum ve derse girişte öğrencilerime sorduğum ilk soru şudur: Sosyal medya nedir? Cevap olarak ilk yıllarda Facebook-Twitter gelirken ilerleyen birkaç senede bu cevap Instagram-SnapChat’e dönüştü. Henüz sormadım ama sorduğumda alacağım cevabı tahmin edebiliyorum: Instagram-TikTok. Son 5-6 yıldır kullandığımız uygulamalarda acayip bir değişiklik yaşadık. Devamlı yeni yeni uygulamalar çıkıyor. Ben hala tipik bir Facebook kullanıcısıyım ve öğrencilerimiz de Instagram’ı severek kullanıyorlar. Hakkını da veriyorlar. Dolayısıyla bu dersimizde kişisel kullanımdan ziyade halkla ilişkiler amaçlı sosyal medya uygulamalarının nasıl kullanılacağını, bir blog hazırlayarak uygulamalı olarak konuşacağız.
Amacımız
Öğrencilerimiz zaten Instagramın, TikTok’un nasıl kullanılacağını, hangi filtrenin nerede, hangi durumda hangi efektle hangi türde bir paylaşım yapılması gerektiğini konuşmayacağız zira öğrencilerimiz benden çok çok daha iyi biliyorlar bunların nasıl yapılacağını. O nedenle bu dersimizde bunlardan bahsetmek yerine kurumsal amaçlarla sosyal medya nasıl kullanılmalı ondan bahsedeceğiz.
Kurumsal amaçlar dedik ama hangi kurum? Akademide genellikle idealler üzerinden örneklerle gidildiğinden olsa gerek, hep KOÇ, SABANCI, ECZACIBAŞI gibi kurumsal dev holdinglerin iletişim çalışmaları yapılıyormuşçasına konuşulur ve tartışılır. Belki bunun sebebi ancak bu dev yapıdaki kurumların yüksek bütçeli reklam ve PR çalışmalarına girecek güce sahip olmalarıdır ya da olmalarıydı. Artık sosyal medya ile oyunun kuralları baştan yazıldı desek hata etmiş sayılmayız sanırım. KOBİler de sosyal medya faaliyetleriyle hedef kitleleriyle iletişime yüksek meblağlar ödemeden geçebilir hale geldiler. Dolayısıyla bu dersimizde KOBİler nasıl sosyal medya uygulamaları yürütürler, nasıl bir strateji geliştirilmeli, hangi mecralar üzerinden hedeflere uygun sosyal medya çalışmaları yürütülmeli, onları bir blog üzerinde uygulamalı olarak konuşup tartışıp harekete geçeceğiz. Öğrencilerimizin de genellikle hayata KOBİlerde başladıklarını düşünürsek onlara da bir nebze tecrübe sağlamış oluruz inşAllah.
Bu dersi vermek için ben doğru kişi miyim?
Akademi öncesinde özel sektörde de uzunca bir süre çalışmış ve bu teknolojilerden istifade ederek işletmemizi online tutmaya çalışmamızdan kaynaklanan sektörel tecrübe, bu dersi verebilmemdeki özgüvenin kaynağını oluşturuyor. Doktora tezimde de zaten sosyal medyanın markalaşmada nasıl kullanılabileceği üzerine bir model geliştirmeye çalıştım. Danışmanlığını yaptığım yeni iletişim teknolojileri bazlı projeler Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler yarışmasında, TRT Geleceğin İletişimcileri yarışmasında ödüller aldı. Fakültemiz Halkla İlişkiler atölyesi Dükkan’ın koordinatörlüğünü yaptığım yıllarda da yapıp ettiğimiz faaliyetler bu konudaki paylaştığım bilgilerin az çok işe yarar olduğunu gösterdi. Yani bu dersi vermek için fena bir isim sayılmam.
Gönül isterdi ki bu dersi Levent Erden, Erkan Saka, Serdar Kuzuloğlu, Kadir Köymen ve benzeri başka vizyoner ustalar verselerdi ama elde ben varım, mal bu. Ne demişler, koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derlermiş 🙂
Tamda burada şu soruyu sormamız gerekiyor: Benim az çok bu dersi verebiliyor olmam, sizin de zaten bu teknolojileri yoğun olarak kullanıyor olmanız bu dersi hakkıyla yapabilmek için yeterli mi?
Cevap, evet çocuklar altogether: Hayııııır!
Bu dersin az çok hakkını verebilmemiz için sizin de bu dersin dışında okumalar, dinlemeler ve seyretmeler yapmanız gerekiyor. Neleri okuyup neleri dinleyeceğinizi Okuma Listesi kısmında paylaştım ama o kısmı devamlı güncelliyorum, lûtfen zaman zaman o listeyi kontrol edin ve orada size tavsiye ettiğim kitapları okumanın yanı sıra sık sık güncellenecek olan belgesel, film, podcast gibi diğer dokümanları da seyredip dinleyin. Böylelikle biraz da olsa bu dersin hakkını birlikte verebileceğiz ümidindeyim.
Uzaktan eğitimde işler nasıl yürüyor?
OBİSİS sisteminiz üzerinde dersimize ait Uzaktan Eğitim için ID, şifre ve web bağlantısı mevcut. Bu bilgiler ile ZOOM platformu üzerinden ders programında yer alan gün ve saatte dersimizi her hafta yapacağız inşAllah.
Derslere nasıl bağlanılacağını anlattığım videoyu aşağıda seyredebilirsiniz.
Bu süreçte dersle ilgili ihtiyacınız olan bilgi ve dokümanları yukarıdaki menüde yer alan DERS NOTLARI sayfası üzerinden takip edebileceğiniz gibi ERUDM platformu üzerinden de takip edebilirsiniz.
Bu arada bazen sizlere ulaşmam gerektiğinde size sistemimizde yer alan öğrenci numaralı email adresinize posta atabilirim, o nedenle WEBMAIL üzerinden öğrenci epostalarınızı sık sık kontrol etmenizi tavsiye ediyorum.
Uzaktan eğitim sürecinde kullanabileceğiniz platformları ve dokümanları üniversitemiz uzaktan eğitim merkezinin hazırladığı sayfa üzerinden de inceleyebilirsiniz
Sosyal Medya Uygulamaları dersini hangi konular dahilinde işleyeceğiz ve okuma listemizde neler var?
Dersimizin içeriğini ve hangi içeriğin hangi haftalarda ne şekilde işleneceğini buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Sık sık güncellenen okuma, seyretme ve dinleme listemizde neler olduğunu buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Blogu nasıl hazırlayacağız? (Normal Öğretim ve İkinci Öğretim)
Sizler bir işletme seçeceksiniz. Bu gerçek bir işletme de olabilir, hayali de. Dilerseniz bir özel hastane, dilerseniz manav, dilerseniz süpermarket, dilerseniz bir cafe, dilerseniz bir lostra salonu, dilerseniz bir kebapçı…
Bu işletmenin tanıtımına yönelik olarak bir blog hazırlayacaksınız. Bunun yanı sıra YouTube videoları çekecek, Instagram gönderileri paylaşacak ve bunları aynı zamanda blogunuzda yayınlayacaksınız. Bu kadar 🙂
Blogunuzu grup olarak hazırlamanız gerekiyor. Nüfusumuz oldukça kalabalık. Bu nedenle gruplar 4 kişilik olabilir, 5 kişilik olabilir, 6 kişilik olabilir, çok istemiyoruz ama 7 kişilik olursa ona da hayır demeyiz.
Soru: Hocam biz 8 kişi olabilir miyiz?
Cevap: Hayır!
Soru: Hocam biz 3 kişi olabilir miyiz?
Cevap: Hayır
Soru: Hocam biz 2 kişilik grup oluşturduk, başka arkadaşları da tanımıyoruz? Ne olacak?
Cevap: Ben sizi grup bildirmeyen ya da eksik sayıda grup bildiren gruplardan birine eklerim.
Soru: Hocam biz 8 kişilik grup olduk, arkadaşlara da ayıp oluyor grubu bölemiyoruz, ne olacak?
Cevap: Gruptaki son 4 arkadaşı ben başka bir grup olarak itinayla bölerim, problem yok.
Blogu nasıl hazırlayacağız? (Uzaktan/Üçüncü Öğretim)
Sizler bir işletme seçeceksiniz. Bu gerçek bir işletme de olabilir, hayali de. Dilerseniz bir özel hastane, dilerseniz manav, dilerseniz süpermarket, dilerseniz bir cafe, dilerseniz bir lostra salonu, dilerseniz bir kebapçı…
Bu işletmenin tanıtımına yönelik olarak bir blog hazırlayacaksınız. Bunun yanı sıra YouTube videoları çekecek, Instagram gönderileri paylaşacak ve bunları aynı zamanda blogunuzda yayınlayacaksınız. Bu kadar 🙂
Blogunuzu grup olarak hazırlamanız gerekiyor. Gruplar 2 kişilik de olabilir 3 kişilik de…
Soru: Hocam biz 4 kişi olabilir miyiz?
Cevap: Hayır!
Soru: Hocam tek başıma yapabilir miyim?
Cevap: Hayır
Soru: Hocam ben tek kişiyim ve diğer sınıf arkadaşlarımı da tanımıyorum? Ne olacak?
Cevap: Ben sizi grup bildirmeyen ya da eksik sayıda grup bildiren gruplardan birine eklerim merak etmeyin.
Grup bildirimi
Gruplarınızı en geç 2 Nisan 2021 saat 16.00’a kadar bana e-mail atmanız gerekiyor. O zamana kadar grup bildirimini yapmayanları ben otomatik olarak gruplandıracağım. Karışıklık yaşanmaması için mailinizin konusuna “Sosyal Medya Uygulamaları Dersi Grup Bildirimi” yazmanızı, aşağıya metin kısmına da grup üyeleri kimler ise onların öğrenci numaraları, isim-soyisimleri ve hangi programda olduğunuzu (Normal Öğretim/İkinci Öğretim/Uzaktan Öğretim) belirtmenizi rica ediyorum.
NOT: Mailleri kurumsal hesabıma atmalısınız. Kurumsal mail adresim aşağıda “Nasıl İrtibatta Kalırız” sekmesinde yer alıyor. Ayrıca https://avesis.erciyes.edu.tr/mcingi adresinde de bu mail adresim yazıyor.
Sınav ve puanlamayı nasıl yapacağız?
- Vize puanı, ders notları, okuma listesindeki eserler ve derste anlatılan her ne varsa onlardan sorumlu olduğunuz, 20 sorudan oluşan bir test ile ortaya konulacaktır.
- Final puanı ise hazırlayacağınız blog üzerinden belirlenecektir.
Final puanlama hangi kriterler üzerinden gerçekleştirilecek?
Final puanınız hazırladığınız blog üzerinden değerlendirilerek verilecektir. Değerlendirme kriterleri şu şekildedir:
İÇERİK TÜRÜ | PUAN | AÇIKLAMA |
14 Yayın | 10 | Blogunuzda en az 14 yayın olması gerekiyor. |
Sayfalar | 10 | Blogunuzda “Hakkımda” ve “İletişim” başta olmak üzere sayfalar olması gerekiyor. |
Telif | 10 | Paylaşılan metin, görsel veya video farketmeksizin tüm içeriklerin sizler tarafından hazırlanmış – orijinal olması gerekiyor |
Tasarım | 10 | Göze hitap eden, üst üste binmemiş, karmaşıklıktan uzak, tasarım için özenilmiş ama amaca da hizmet etmeyi engellemeyen bir tasarıma sahip olması gerekiyor. |
Metin/Görsel | 10 | İçeriklerde metnin ve görselin (fotoğraf/video) dengeli olması gerekiyor |
Bağlantı | 10 | Yayınlar içerisinde bağlantıların (linklerin) olması gerekiyor. |
Etiketler | 10 | Her yayında etiketlerin bulunması gerekiyor. |
YouTube 4 video | 20 | Blogda en az 4 videonun yayımlanmış olması gerekiyor. Her video 5 puan değerinde. |
Sosyal Ağlar | 10 | Asgari YouTube ve Instagram olmak üzere sosyal ağlarda bloga ait hesaplarda paylaşımların yapılması ve blogda bu hesaplara ulaşılacak linklerin verilmesi gerekiyor. |
Bu kriterleri kısmetse derste de konuşacağız ama aşağıdaki videoyu seyrederek şimdiden bilgi sahibi olabilirsiniz.
BURASI ÇOKOMELLİ: Ders notunuz, vize notunuzun %40‘ı ve final notunuzun %60’ı üzerinden hesaplanır. Dersi geçebilmeniz için final notunuzun ve ortalamanızın 100’lük not sistemi üzerinden en az 50 olması gerekmektedir.
Soru: Hocam, finalden 40 aldım ama ortalamam 60. Benim durumum ne olur?
Cevap: Sadece ortalamanızın 50’nin üzerinde olması yeterli değil, üniversite senatosunun aldığı karar neticesinde finalden de en az 50 almanız gerekiyor. Dolayısıyla dersten bu notla kalırsınız ama bütünleme sınavına girerek 50 ve üzerinde not alırsanız dersinizi geçebilirsiniz.
Devamsızlık alınacak mı?
Yukarıdaki videoda da (Uzaktan Eğitime Nasıl Bağlanılacak) belirttiğim üzere devamsızlık takibinde resmi bir değişiklik yok. Bu şu demek, 14 haftalık bir ders döneminde en az 10 hafta derslere katılmanız gerekiyor. Uzaktan eğitimin derslere katılım konusunda sağladığı müthiş kolaylıklar olduğunu biliyoruz ama erişimde sıkıntı yaşama, kesilmeler ve donanımsal sıkıntılar yaşandığını da biliyoruz. O nedenle bu devamsızlık hakkında inisiyatif alınabileceğini düşünüyorum. Devamsızlığınızın arttığı durumlarda benimle irtibata geçip durumunuzu bildirmenizde fayda var ama siz yine de her derse mutlaka katılım göstermeye gayret edin lûtfen.
Nasıl irtibatta kalırız?
Halkla İlişkiler Kampanyaları dersi sürecimiz boyunca Facebook hesabım üzerinden; mail atarak veya yukarıdaki İLETİŞİM sayfası üzerinden size en uygun olan yollardan birini kullanarak irtibat kurabilirsiniz. Ayrıca bazı duyurularımı Instagram profilim üzerinden yapıyorum, takipte kalmanız iyi olabilir.
Öne çıkan görselin kaynağı StockSnap from Pixabay Keçi görselinin kaynağı RitaE tarafından Pixabay‘a yüklendi