Sosyal medya ile alakalı pek çok kitap yazılıyor ve bizlerde okuyup burada yazıyoruz. Özellikle pazarlama iletişiminden dem vuran sosyal medya kitapları ilgi alanımıza giriyor. Kitaplardan bazıları birbirinin aynısı. “Sosyal medya nedir?”, “Facebook nedir?”, “Twitter nasıl kullanılır?” vs. O nedenle, blogumuza da yeni bir şeyler katabilmek için önceki kitapların aynıları olanlardan bahsetmemeye gayret ediyoruz. Bu kitaba da bu nedenle biraz mesafeli yaklaştığımızı itiraf etmeliyim..
Ama ümitliydim çünkü kitabın yazarı Funda Güleç Yalçın (nam-ı diğer Fundalina) sektörde ağırlığı olan önemli bir isimdi ve “Küçük İşletmeler İçin Sosyal Medya” kitabında da sektörden edindiği tecrübeleriyle bütçesi düşük olan işletmelere önemli tavsiyelerde bulunacağını tahmin ediyordum. Kitabı alışveriş sepetime atmıştım ki kargocunun kitabı bir hediye paketinin içinde getirmesi bir oldu. İlker Serdar Çetinkaya (Nam-ı diğer Neyedikbe) tarafından iliştirilmiş bir hediye notu ile…
Kitabın içeriğine gelecek olursak, evet, düşük bütçeli işletmeler sosyal medyayı nasıl kullanmalı? Bundan gayet güzel bahsetmiş. Ama esasında sadece işletmelerin değil, ve hatta sadece düşük bütçeye sahip olanların da değil, müzisyeninden nargilecisine, kozmetikçisinden ressamına, yeme-içme canavarından akademisyenine, öğrencisine… Kısaca sosyal medya nasıl kullanılırı örnekleriyle, tane tane, detayları vere vere öyle güzel anlatmış ki Funda Güleç Yalçın, kitabın orasına burasına devamlı not almaktan, cümlelerin altını çizmekten kalemimin ucu tükendi. Kalem traşımın bıçağı köreldi… Ayraç kullana kullana yeşil ve turuncu ayraçlarım bitti…
Malûmunuz sosyal medya üzerine yazıp çiziyoruz burada. Okulda derslerini veriyorum, eğitimler, seminerler, makaleler… Sosyal medya ile alakalı üç-beş mürekkep yalamışlığımız var kısaca ama o kadar yeni yeni şeyler öğrendim ki bu kitaptan say say bitmez…
Mesela Twitter’da bir kullanıcıyı cümlenin başında mentionlarsanız ayrı, cümlenin başka bir yerinde mentionlarsanız ayrı kişilerin görebileceğini; emojilerin birer ifadeden öte olduklarını; sosyal medya ortamında artık sıkça yapılan yarışmaların ve çekilişlerin aslında kanunen ne gibi kurallar içermesi gerektiğini; durum analizi ve rakip analizi yapmanın pratik yolları ve püf noktalarını; sosyal ağlarda kullanılacak materyallerin teknik detaylarını; hangi küçük ama devamlı adımlar atılırsa sağlam başarı yakalanabileceğini; popüler hashtagleri ve hashtag kullanım uygulamalarını ve hatta hashtag analiz uygulamalarını; sosyal ağlar için kullanılabilecek temel ama çok kullanışlı, pek bir pratik uygulamaları; zamanlamaya dikkati; sosyal medya stratejisindeki kilit noktaları ve pratik infografik uygulamalarını…
Kitabı okuduktan sonra pratiğe bayağı bayağı hakim oluyorsunuz ama bundan da öte, sosyal medyanın temel felsefesini anlıyorsunuz. Ne olup ne olmadığını, nerede nasıl kullanılıp kullanılmaması gerektiğini… Neredeyse her başlığın içinde neyin nasıl yapılacağını gösteren tasarımlar ve görsellerle yazar anlaşılırlığı da çok basite indirgemiş…
Kitabın eksiği olarak tek bir şey söyleyebilirim, bazı oranların ve rakamların kaynakları belirtilmemiş. Böyle detaylı bir kitaba güzel bir kaynakça yakışırdı…
Toplamak gerekirse, holdinginden KOBİsine, fabrikasından atölyesine, cafesinden restoranına, müdüründen çalışanına, hocasından öğrencisine, profesyonelinden amatörüne herkes ama herkesin sosyal medyayı nasıl kullanması gerektiğini öğrenebileceği çok şık, laf kalabalıklarından uzak, sade bir kitap bu. Ders kitabı olarak dahi okutulmasında fayda var.
Funda Güleç Yalçın’a bu kitabı yazdığı için, İlker Serdar Çetinkaya’ya da okumamızda vesile olduğu için şükranlarımızı sunuyoruz.
Kitabı satın almak için tıklayınız.
Abaküs Yayınevi tarafından yapılan tanıtım yazısı için tıklayınız.