Kitap, Tap Project (Musluk Projesi) gibi yarışma için hazırlanan ama birden bire, internetin de etkisiyle kitlelerin teveccühüne mazhar olan ve hayata dahil olan ilginç bir proje hikayesi ile başlıyor.
Devamında reklamcılığın kısa tarihini veren yazar, neklam çağının ötesi başlığı ile İnternetin reklam alanındaki geri dönülemez etkisine giriş yapıyor.
Reklam kötü bir ürünün başarısızlığını hızlandırdığı malûm ama İnternet platformlarının bu hızı kat ve kat arttırdığını belirtiyor ve ekliyor: Mutlu bir müşteriden daha iyi bir pazarlama aracı yoktur.
Canner Lions kazanan kampanyalardan bazı örneklerin yer aldığı kitapta Kitkat’ın yaşadığı krizden hareketle markaların İnternette yaşamış olduğu krizler ve nasıl çözüme kavuşturuldukları (ya da kavuşturulamadıkları) anlatılıyor.
Iezzi, İnternetin yeni reklam yazarlarına (kendi tabiriyle post dijital reklam yazarlarına) “sanatkarlık”, “fikir yaratıcılık”, “diyalogculuk”, “duyguların temsilciliği”, “faydacılık”, “açıklayıcılık”, ve “netleyicilik” gibi yeni yeni görevler yüklediğini ve günümüzdeki reklam yazarlarının – eğer iyi reklam yazarları olmak istiyorlarsa- mutlaka bu görevleri eksiksiz yerine getirmesi gerektiğinden bahsediyor bu eserinde. Reklamın nasıl yazılmaması gerektiğine de başlı başına bir bölüm ayırmış.
Kitabın bence en önemli kısmı, viral reklamın şartlarını sıralarken “viral reklam kampanyası diye bir şey yoktur” kısmı. Yazar “Siz çekersiniz, çok yayılırsa viral olur” diyor. Bunu kolaylaştıracak unsurlar nelerdir onları sıralıyor. Sayfa 128’deki satırları günümüzde hala “viral reklam çekelim” diyenlere ithaf ediyorum.
Orijinal ismi “The Idea Writers” olan, çevirisi Aytül Özer tarafından yapılan “İyi Fikirler, Büyük Kampanyalar-Yeni Medya ve Pazarlama Çağında Reklam Yazarlığı”, kreatif fikirlerden bahseden, Bill (William) Bernbach, Rob Reilly, Joyce King, Rosser Reeves (Mad Men dizisinde Don Draper karakterinin onu anlattığını belirtiyor yazar), Ty Montague gibi reklam yazarlarından örnekler veren, günümüz reklam yazarlarının bir gününü nasıl geçirdiklerini saat saat anlatan; dijital çağın gerekliliklerine göre bir hikayenin hedef kitlelere nasıl anlatılacağını ve onları nasıl aktif hale getirip hem online mecralarda paylaşmalarını hem de tüketmelerinin sağlanabileceğini açıklayan, kimi zaman cümleler arasında kaybolsanız da kısa sürede bir kaya parçası bulup çıkabileceğiniz faydalı bir kitap. Özellikle notlar kısmında mutlaka okunması gereken eserlerin paylaşılması, bu kitaba artı bir kıymet katıyor. Özellikle reklam yazarlığına ilgi duyan arkadaşların yardımcı kaynak bakımından okuması ve kütüphanesinde bulundurmasını tavsiye ederim. İyi okumalar…
Yayınevinin tanıtım bülteni:
İyi Fikirler Büyük Kampanyalar MediaCat Yayınları’ndan çıktı.
Eskiden akılda kalıcı bir slogan, her mükemmel reklamın temel taşıydı, oysa bugün kampanyalar artık statik değil; interaktif, çok platformlu ve sürekli. Dijital devrim, tüketicileri marka hikâyelerinin etkin katılımcıları haline getirdi.
Bunun bir sonucu olarak, reklam sanatı ve bilimi, tek yönlü mesajların geliştirilmesinden, kitlelerin karşılıklı konuşmalara katılımını sağlamaya dönüştü. Geçmişin kuralları -son derece incelenmeye değer olsa da- bugünün metin yazarına rehberlik etmek için yeterli değil.
Advertising Age işbirliğinde yayımlanan İyi Fikirler, Büyük Kampanyalar reklamcılık sektörünün değişen yüzünü incelerken, ilgi çekici marka içeriği ve satış getiren deneyimler yaratma sürecinde hem yeni hem de deneyimli metin yazarlarına rehberlik ediyor.
Advertising Age Creativity’nin editörü olan Teressa Iezzi yenilikçi fikirlerin nasıl bulunup yaşama taşındığını içeriden bir gözle kavramak için sektörün en iyi yaratıcı beyinlerinden yararlanıyor. Okurlara, farklı tür ajanslarda metin yazarı olarak çalışmanın nasıl bir şey olduğunu gösteriyor; yazarların nasıl ve kimlerle çalıştığını inceliyor; etkili, ödüllü kampanyaların arkasındaki süreci araştırıyor ve dünyanın en başarılı vizyonerleriyle görüşüyor.
Kitabı satın almak için tıklayın.
Bu yazı 04.04.2016 tarihinde sosyalayraclar.com sitesinde yayımlanmıştır. Yazımın orijinal metni için tıklayınız.