28 October 2020

HiT117 | Yeni İletişim Teknolojileri Dersine Hoş geldiniz

Öncelikle Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’ne, sonra da HiT115 Yeni İletişim Teknolojileri dersime hoş geldiniz.

Yeni iletişim teknolojileri deyince aslında neyi kastediyoruz?Eğer 1900’lerin başında yaşıyor olsaydık radyo, 1950’lerde ise televizyon yeni iletişim teknolojilerinin başında geliyor olacaktı. Ee, yıl 2020 olunca yeni iletişim teknolojilerinden kastımız sosyal medya ve mobil iletişim araçları.

Yeni iletişim teknolojilerinin toplumsal ve ferdi etkilerini 2000’li yıllarda doğan sizler, zaten içine doğduğunuz için, benim kadar net görebiliyor musunuz bilmiyorum. Sizinle kendimi karşılaştırıyor olmamın temel nedeni, benim insanların hayatlarında sosyal medyanın olmadığı dönemi, cep telefonunun olmadığı dönemi, hatta ve hatta Internet’in olmadığı dönemi görmüş ve yaşamış olmam. Ben sadece TRT’nin olduğu dönemleri hatırlıyorum hey yavrum hey. Yaşlanmışız 🙂

Bu derste tüm bu saydığım teknolojilerin için doğmuş olan sizlere yeni iletişim teknolojilerinin pratikte nasıl kullanılacağıyla ilgili bir şeyler anlatmam elbette abes olurdu çünkü zaten siz Instagram’ından TikTok’una, Ayponundan akıllı saatine neredeyse tüm bu yeni iletişim teknolojilerinin içine doğdunuz, tüm bunları benden çok daha, hatta kat be kat daha iyi kullanıyorsunuz. O zaman niye bu dersi alıyorsunuz ve niye bu dersi ben veriyorum?

Amacımız

Bu derste yeni iletişim teknolojilerinin neler olduğu ve nasıl kullanılacağından bahsetmek yerine bu yeni iletişim araçlarının stratejik olarak nasıl kullanılabileceği, markalaşmada bu teknolojilerden nasıl faydalanılabileceği, halkla ilişkiler alanına ne gibi katkılarının ve götürülerinin olduğu ve oyunun kurallarının ne şekilde değiştiği konularını ele alacağız inşAllah.

Temel amacımız siz Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencilerimizin halkla ilişkiler teori ve uygulamalarında yeni iletişim teknolojilerini, yöntem ve tekniklerini, bu yöntem ve tekniklerin toplumsal-ferdi etkilerini ve kişisel kullanım yerine halkla ilişkiler perspektifinde nasıl kullanabileceğini bir iletişimci gözüyle, stratejik açılardan görebilmenizi elimizden geldiğince, elbette sizin de gayretinizle, sağlayabilmek.

Bu dersi vermek için ben doğru kişi miyim?

Önce seçmeli olarak Halkla İlişkiler ve Sosyal Medya, ardından ise mecburi olarak Yeni İletişim Teknolojileri dersini yıllardan beri veriyor olmanın bir tecrübesi elbette var ama malûm, bu teknolojiler telefonda durduğu gibi durmuyor 🙂 Devamlı bir dinamizm, anlık bir değişim içinde ve bu değişime mümkün olduğunca ayak uydurmaya çalışıyor, eskiyenleri müfredatımdan çıkararak devamlı bir güncelleme yapmaya çalışıyor, sizlere olabildiğince en güncel haliyle bu teknolojileri göstermeye çalışıyorum.

Akademi öncesinde özel sektörde de uzunca bir süre çalışmış ve bu teknolojilerden istifade ederek işletmemizi online tutmaya çalışmamızdan kaynaklanan sektörel tecrübe, bu dersi verebilmemdeki özgüvenin bir diğer kaynağını oluşturuyor. Doktora tezimde de zaten sosyal medyanın markalaşmada nasıl kullanılabileceği üzerine bir model geliştirmeye çalıştım. Danışmanlığını yaptığım yeni iletişim teknolojileri bazlı projeler Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler yarışmasında, TRT Geleceğin İletişimcileri yarışmasında ödüller aldı. Fakültemiz Halkla İlişkiler atölyesi Dükkan’ın koordinatörlüğünü yaptığım yıllarda da yapıp yürüttüğümüz faaliyetler bu konudaki paylaştığım bilgilerin az çok işe yarar olduğunu gösterdi. Yani bu dersi vermek için fena bir isim sayılmam.

Elbette belirtmek lazım tabi. Gönül isterdi ki bu dersi bir Levent Erden, bir Serdar Kuzuloğlu, bir Serdar Erener versin ama elde ben varım malesef, mal bu. Ne demişler, koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derlermiş 🙂

Tamda burada şu soruyu sormamız gerekiyor: Benim az çok bu dersi verebiliyor olmam, sizin de zaten bu teknolojileri yoğun olarak kullanıyor olmanız bu dersi hakkıyla yapabilmek için yeterli mi?

Cevap, evet çocuklar altogether: Hayııııır!

Bu dersin az çok hakkını verebilmemiz için sizin de bu dersin dışında okumalar, dinlemeler ve seyretmeler yapmanız gerekiyor. Neleri okuyup neleri dinleyeceğinizi Okuma Listesi kısmında paylaştım ama o kısmı devamlı güncelliyorum, lûtfen zaman zaman o listeyi kontrol edin ve orada size tavsiye ettiğim kitapları okumanın yanı sıra sık sık güncellenecek olan belgesel, film, podcast gibi diğer dokümanları da seyredip dinleyin. Böylelikle biraz da olsa bu dersin hakkını birlikte verebileceğiz ümidindeyim.

Uzaktan eğitimde işler nasıl yürüyor?


OBİSİS sisteminiz üzerinde dersimize ait Uzaktan Eğitim için ID, şifre ve web bağlantısı mevcut. Bu bilgiler ile ZOOM platformu üzerinden ders programında yer alan gün ve saatte dersimizi her hafta yapacağız inşAllah.

Derslere nasıl bağlanılacağını anlattığım videoyu aşağıda seyredebilirsiniz.

Bu süreçte dersle ilgili ihtiyacınız olan bilgi ve dokümanları yukarıdaki menüde yer alan DERS NOTLARI sayfası üzerinden takip edebileceğiniz gibi ERUDM platformu üzerinden de takip edebilirsiniz.

Bu arada bazen sizlere ulaşmam gerektiğinde size sistemimizde yer alan öğrenci numaralı email adresinize posta atabilirim, o nedenle WEBMAIL üzerinden öğrenci epostalarınızı sık sık kontrol etmenizi tavsiye ediyorum.

Uzaktan eğitim sürecinde kullanabileceğiniz platformları ve dokümanları üniversitemiz uzaktan eğitim merkezinin hazırladığı sayfa üzerinden de inceleyebilirsiniz

Yeni İletişim Teknolojileri dersini hangi konuları dahil ederek işleyeceğiz ve okuma listemizde neler var?


Dersimizin içeriğini ve hangi içeriğin hangi haftalarda ne şekilde işleneceğini buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Sık sık güncellenen okuma, seyretme ve dinleme listemizde neler olduğunu buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Sınav ve puanlamayı nasıl yapacağız?


  • Vize puanı, ders notları, okuma listesindeki eserler ve derste anlatılan her ne varsa onlardan sorumlu olduğunuz, 20 veya 25 sorudan oluşan bir test ile ortaya konulacaktır.
  • Final puanı ise vize öncesinde ve sonrasında derste anlatılan her ne varsa, hangi ders notu mevcutsa ve hangi kitabı okumanızı istemişsem (bunu okuma listesi sayfasında belirttim) ondan sorumlu olduğunuz, 20 veya 25 sorudan oluşan bir test ile ortaya konulacaktır.

BURASI ÇOKOMELLİ: Ders notunuz, vize notunuzun %40ı ve final notunuzun %60’ı üzerinden hesaplanır. Dersi geçebilmeniz için final notunuzun ve ortalamanızın 100’lük not sistemi üzerinden en az 50 olması gerekmektedir.

Soru: Hocam, finalden 40 aldım ama ortalamam 60. Benim durumum ne olur?

Cevap: Sadece ortalamanızın 50’nin üzerinde olması yeterli değil, üniversite senatosunun aldığı karar neticesinde finalden de en az 50 almanız gerekiyor. Dolayısıyla dersten bu notla kalırsınız ama bütünleme sınavına girerek 50 ve üzerinde not alırsanız dersinizi geçebilirsiniz.

Devamsızlık alınacak mı?


Yukarıdaki videoda da (Uzaktan Eğitime Nasıl Bağlanılacak) belirttiğim üzere devamsızlık takibi yapılmaya devam ediyoruz. Bu şu demek, 14 haftalık bir ders döneminde en az 10 hafta derslere katılmanız gerekiyor. Uzaktan eğitimin derslere katılım konusunda sağladığı müthiş kolaylıklar olduğunu biliyoruz ama erişimde sıkıntı yaşama, kesilmeler ve donanımsal sıkıntılar yaşandığını da biliyoruz. O nedenle bu devamsızlık hakkını birkaç hafta daha uzatma konusunda inisiyatif alınabileceğini düşünüyorum. Devamsızlığınız 5 haftayı geçtiği durumda benimle irtibata geçip durumunuzu bildirmenizde fayda var ama siz yine de her derse mutlaka katılım göstermeye gayret edin lûtfen.

Nasıl irtibatta kalırız?


Halkla İlişkiler Kampanyaları dersi sürecimiz boyunca Facebook hesabım üzerinden; mail atarak veya yukarıdaki İLETİŞİM sayfası üzerinden size en uygun olan yollardan birini kullanarak irtibat kurabilirsiniz. Ayrıca bazı duyurularımı Instagram profilim üzerinden yapıyorum, takipte kalmanız iyi olabilir.

Öne çıkan görselin kaynağı StockSnap from Pixabay Keçi görselinin kaynağı RitaE tarafından Pixabay‘a yüklendi
Share

Mustafa Cıngı

Hi! Thank you for reading my posts. If you want to have more information about me, you can click "ABOUT ME" above, at the topmost of the site. Keep walking and enjoy the show :)

You may also like...

1 Response

  1. 23 December 2020

    […] HiT117 Yeni İletişim Teknolojileri dersi genel bilgisi için tıklayınız. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *