HİT409 Halkla İlişkilerde Çağdaş Yaklaşımlar dersime hoş geldiniz. Lisans eğitiminizin ilk 3 yılı boyunca iletişim kuramları ile ilgili bazı dersler aldınız, almış olmalısınız. Dersimiz adı üzerinde yaklaşım, kuramsal, kurama yakın fikirler üzerine kurulu. Yani iletişim kuramlarının kapı komşusu dersek hata etmiş olmayız sanırım.
İçinde bulunduğumuz çağda halkla ilişkilerdeki oyunun kurallarını baştan yazmamıza neden olan Internet teknolojileri hakkındaki yaklaşımlar dersiminiz ana temasını oluşturuyor. Aslında dersimizin ismi Halkla İlişkilerde Postçağdaş/Postmodern Yaklaşımlar olsa belki daha uygundu ama mesele yok, bizim için dersin isminden ziyade içeriği önemli.
Kuramsal dersler sıkıcı olur derler, eh, dersi aktarana göre farklılık gösterse de genellikle böyle diyenler haksız da sayılmazlar. Bizim bu dersimiz de kuramsal bir ders esasında ama işin içinde Internet teknolojilerinin oluşu, günlük hayatta karşılaştığımız şeyleri konuşuyor oluşumuz, içinde bulunduğumuz durumlara bir açıklama getirmeye çalışıyor oluşumuz bu dersi tamamen teorik olmaktan uzaklaştırıyor. Sadece okumalar ve ders notları değil, belgeseller ve kısa filmler derken ders materyallerimiz oldukça zengin.
Amacımız
Bu dersteki temel amacımız, halkla ilişkiler alanı ile ilişkili ortaya konmuş Internet teknolojilerinin temelini oluşturduğu postmodern yaklaşımlara dair ana bilgiyi kazanmak. Bu dersi başarıyla tamamladığınızda hem bu temel teorik ve pratik bilgiye sahip olabilecek, hem de dünya çapında meydana gelen gelişmeleri bir halkla ilişkilerci gözü ile takip edebileceksiniz inşAllah.
Burada tam da şu soruyu sormak gerekiyor: Halkla İlişkilerde Çağdaş Yaklaşımlar dersini vermek için doğru kişi ben miyim?
2003 yılından beri özel sektörde pratiğini yapmış ve yeni iletişim teknolojilerini yakından görmüş olmanın bir özgüveni mevcut ama özellikle doktora çalışmalarım boyunca işin teorik yanını yakından incelemiş ve az çok ortaya bir tez koymuş olmam, lisans programında verdiğim dersler, özel sektör ve kamuya verdiğim seminer ve konferanslar bu ders konusunda bir miktar yetki veriyor sanırım. Ayrıca 2011 yılında öğretim görevlisi olarak fakültede derslere girmeye başladığımda ilk girdiğim ders Halkla İlişkilerde Çağdaş Yaklaşımlar dersidir. Elbette o zamanki ders içeriği ile şu anki ders içeriği arasında neredeyse hiç ortak bir içerik kalmadı. 10 senede dersin içeriği baştan sona değişti. 5 sene önce Vine uygulamasını, 4 sene önce Google + uygulamasını, 3 sene önce Snapchat uygulamasını konuşuyorken şu anda bunların esamesi okunmaz oldu. Sosyal medya ve toplumsal etkileri gibi oldukça dinamik bir çalışma alanı olur da dersin içeriği hiç aynı kalır mı?
Ha bir de şunu belirtmek lazım, elbette gönül isterdi ki halkla ilişkiler alanındaki duayen hocalardan bu dersi alın ama elde ben varım. Mal bu. Ne demişler, koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler 🙂 Allah’tan dersimiz seçmeli de alternatifleri değerlendirebilme imkânınız mevcut.
Nasıl irtibatta kalırız?
Halkla İlişkilerde Çağdaş Yaklaşımlar dersi sürecimiz boyunca; mail atarak veya yukarıdaki İLETİŞİM sayfası üzerinden size en uygun olan yollardan birini kullanarak irtibat kurabilirsiniz. Ayrıca bazı duyurularımı Instagram profilim üzerinden yapıyorum, takipte kalmanız iyi olabilir.
Ddersle ilgili ihtiyacınız olan bilgi ve dokümanları yukarıdaki menüde yer alan DERS NOTLARI sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.
Bu arada bazen sizlere ulaşmam gerektiğinde size sistemimizde yer alan öğrenci numaralı email adresinize posta atabilirim, o nedenle WEBMAIL üzerinden öğrenci epostalarınızı sık sık kontrol etmenizi tavsiye ediyorum.
Halkla İlişkilerde Çağdaş Yaklaşımlar dersini nasıl işleyeceğiz ve hangi eserleri okuyacağız?
Dersimizin içeriğini ve hangi içeriğin hangi haftalarda ne şekilde işleneceğini buradan görebilirsiniz.
Ders kapsamında hangi eserleri okuyacağımızı buradan görebilirsiniz.
Sınav ve puanlamayı nasıl yapacağız?
- Vize puanı, 15 soruluk test ve 1 klasik sorudan oluşan bir sınav üzerinden,
- Final puanı, ya takribi 3 sorudan oluşan klasik bir sınav üzerinden ya da 20 sorudan oluşan bir test üzerinden oluşacaktır. Vize öncesinde ve sonrasında derste anlatılan her ne varsa ve hangi ders notları mevcutsa final sınavında ondan sorumlu olduğunuzu belirtmemde fayda var.
BURASI ÖNEMLİ: Ders notunuz, vize notunuzun %40‘ı ve final notunuzun %60’ı üzerinden hesaplanır. Dersi geçebilmeniz için final notunuzun ve ortalamanızın 100’lük not sistemi üzerinden en az 50 olması gerekmektedir.
Soru: Hocam, finalden 40 aldım ama ortalamam 60. Benim durumum ne olur?
Cevap: Sadece ortalamanızın 50’nin üzerinde olması yeterli değil, üniversite senatosunun aldığı karar neticesinde finalden de en az 50 almanız gerekiyor. Dolayısıyla bu notla dersten kalırsınız ama bütünleme sınavına girerek 50 ve üzerinde not alırsanız dersinizi geçmenizin önünde hiçbir engel yok.
Öne çıkan görselin kaynağı Business photo created by rawpixel.com – www.freepik.com